Alfred E. Neuman

 

Waarom Alfred E. Neuman:


Welnu, de goede man heeft al minstens sinds november 1954 niet meer gegeten. We vragen ons af of hij überhaupt nog leeft. What the heck, heeft hij ooit wel bestaan? Alfred. E. Neuman zou zelf zeggen:

"What, me worry?"


We gaan er van uit dat iedereen onze hooggeëerde gast kent. Zo niet, hieronder kort zijn bio. Altijd handig als je geen gespreksonderwerp hebt in het café, de bibliotheek, bij de opera of de snackbar om de hoek.


Harvey Kurtzman, ontdekker van Alfred E. Neuman, zag deze jongen voor het eerst op een ansichtkaart en kon dit vreemde figuur maar niet loslaten: "It was a face that didn't have a care in the world, except mischief," herinnert Kurtzman zich hierover.


Kurtzman mag de idioot grijnzende Neuman dan voor het eerst ontmoet hebben in de jaren 50 van de vorige eeuw, hij bestaat reeds vele decennia langer. Echter, niemand weet de precieze oorsprong van dit karakter. Zeker is dat hij sinds de beginjaren van de 19e eeuw (en sommigen beweren zelfs sinds eind 18e eeuw) opduikt in drukvorm.  Zijn beeltenis, variërend in uiterlijk en gemaakt door diverse artiesten, is gebruikt voor advertenties (van medicijnen tot aan voor de tandarts!), politiek getinte ansichtkaarten (‘Vote Roosevelt’), als logo voor cafés en frisdrank en nog veeeel meer. Totdat MAD Magazine Neuman adopteert en hem tot mascotte van het blad maakt.


Sindsdien is Alfred grofweg op bijna elke cover verschenen. Symbool staande voor de unieke humor en satire die het blad kenmerkt. Maar bovenal is hij verworden tot deel van de Amerikaanse zeitgeist, waarnaar diverse media (waaronder The Simpsons) en de pop-cultuur graag verwijzingen maken.Alfred E. Neuman in vijf MADde quotes:


"How come we choose from just two people for President, and fifty for Miss America?"


"In retrospect it becomes clear that hindsight is definitely overrated!"


"It takes one to know one - and vice versa!"


"The U.N. is a place where governments opposed to free speech demand to be heard!"


"Who says nothing is impossible? Some people do it every day!"